fbpx Skip to content

Året der studiereisene ble annerledes

Pandemien har satt en stopper for alle planlagte utenlandsreiser dette året. Vi var selvsagt forberedt på at dette kunne skje, og har jobbet mye med å finne gode alternativer. Det viktigste var at elevene skulle bli hørt. Hver klasse har derfor sett på og stemt frem lærernes forslag til alternativ studiereise.

Studiereise ser vi på som en viktig brikke i dannelsesreisen som folkehøgskole-året er. Men destinasjonen kan være så mye forskjellig. Sør-Afrika ble erstattet med Tromsø og San Francisco ble endret til «turist i egen by», dette året. Hvordan har elevene opplevd dette?

Psykologi og egenutvikling har bestemt at de ønsker å utforske nærmiljøet. Rett og slett være turister i egen by. «Fangene på fortet var det absolutte høydepunktet», smiler Erik Bache. «Det var en utrolig morsom opplevelse, og gruppa jeg var i hadde så godt samhold. «Andre ting klassen har testet ut var paint ball, escape room, spøkelse-tur på Ustein kloster og rebusløype i bunkers på Fjøløy».

Les ,er og søk linjen Psykologi og egenutvikling her.

Positivt for miljøet

«Jeg synes det var utrolig trist at det ikke ble noen USA-tur dette året. Men jeg innså at det var jo mye morsomt vi kunne finne på lokalt. Det er jo utrolig positivt for miljøet at det ikke ble noe reising», reflekterer Kari Berthling. «Jeg har opplevd aktivitetene som både spennende, lærerikt og gøy. Det fikk frem et samhold i de ulike gruppene og det var morsomt å konkurrere med de andre», fortsetter hun. Det var fangene på fortet og Escape room som ble høydepunktene for Kari. «De ulike aktivitetene har ført til at vi har blitt enda bedre kjent. Samarbeid og opplevelse har ført oss nærmere og gjort klassemiljøet enda bedre». «Du møter mange ulike personligheter på linjen, men du lærer å sette pris på at vi alle er ulike», avslutter Kari.

 

Magisk vakkert

Sosialt arbeid fikk en fantastisk uke i Tromsø. Det var en helt ny opplevelse for hele klassen. «Jeg følte jeg kom til et lite vintereventyr», smiler Maria Solås. «Tromsø var en utrolig vakker by med sjarmerende butikker og majestetiske fjell». Enda vi stadig drømmer oss bort til palmer og eksotiske steder, kan absolutt Norge gi deg den samme følelsen. Hvis du ser bort i fra palmer, og varme. Eksotiske øyer, byer og natur det har vi absolutt. «Jeg har aldri vært så langt nord før. Det var utrolig stas og jeg reiser gjerne tilbake», smiler Anna Behncke.

«For meg var hundespannkjøring og Nordlys-safari veldig gøy å oppleve. Det er ting jeg ikke har gjort før, og spenningen med å jakte på nordlys var veldig kul. Det å kjøre hundeslede midt ute mellom en dal, med bare snø og trær rundt oss var magisk vakkert», mimrer Maria. «Det var noe utfordrende å reise mange sammen på tur, men vi fant ut av det og koste oss med aktivitetene vi var på».

«Det at Sør-Afrika turen ble avlyst var jo forventet, men utrolig trist allikevel. Vi fikk treffe representanter fra samarbeidsprosjektet vi støtter i Sør-Afrika over messenger. Det var et utrolig flott møte, men vi opplevde en enda større sorg at vi ikke fikk reise ned å treffe dem på ordentlig», forteller Maria. Sosialt arbeid har reist til samme stedet i Sør-Afrika i flere år. Etter en større innsamlingsaksjon i Norge reiser linjen ned for å hjelpe samarbeidsprosjektene våre. De får drive sosialt arbeid i et annet land.

«At vi ikke fikk reist til Afrika var jeg forberedt på. Det krevde at vi måtte være litt kreative, og finne andre reisemål. Jeg er glad for at det ble Tromsø», avslutter Anna.

Les mer og søk på linjen Sosialt arbeid her.

Studiereise som gir mestringsfølelse

«Korona har utfordret oss mye dette året», kommenterer Jorunn Solvang, lærer på Sosialt arbeid. «Vi måtte være kreative og finne på nytt opplegg som var trygt». «Vi planla en tur der elevene skulle få utfordre seg selv, prøve nye ting og oppleve mestringsfølelse», forteller Jorunn. «Guiden for hundespann kjøringa var en erfaren mann med mange store ekspedisjoner bak seg. Han ga ingen tid til å grue seg og tok oss med på en 2,4 mil tur med hundesleder. Man måtte jobbe hardt underveis for å håndtere et hundespann på 6 ivrige hunder i ulendt terreng», smiler hun. «Ingen i klassen hadde opplevd Tromsø før og det var en helt ny og eksotisk destinasjon». «Vi hadde stort fokus på personlig vekst og å styrke samholdet i klassen» Aktivitetene vi valgte gjorde at elevene var mye mer til stede her og nå, noe som er sunt for oss alle».

Kvalitetstid med klassen

Bo og fritid valgte også å benytte seg av omgivelsene rundt skolen. To hele uker ble dedikert til kun linjeaktivitet, og alle valgfag og fellesfag gikk ut av timeplanen. Den kreative gjengen som elsker å være ute på tur, eksprimeterte mye på bålet. De grillet både laks med grønnsaker, pizzasnurrer og brownies i appelsinskall. «Det kjekkeste med uken var klasseturen til Stavanger og fjelltur til den kjente Trollpikken i Egersund», forteller Mayken Stenhjem. I Stavanger fikk elevene overnatte på hotell, besøke spa-avdeling, spise ute og besøke museum. «Det var kjekt å kun være klassen disse to ukene. Selv om det er gøy å være med de andre linjene er det og litt deilig å kun være med klassen», smiler Mayken.

Les mer og søk på linjen Bo og fritid her. 

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.