fbpx Skip to content

Året har vært utfordrende, men verdt det!

Ylva Oppedal var veldig usikker på om folkehøgskole var riktig for henne. Hun er åpen om sin OCD diagnose, som skaper mange utfordringer i hverdagen. Spesielt under en pandemi. I følge mentalhelseungdom.no er OCD tvangslidelser og tanker som skaper angst og uro. Spesielt rundt det å smitte seg selv og andre med alvorlige sykdommer, eller forårsake ulykker og branner. Men behovet for å bo langs kysten og oppleve noe nytt, lokket henne til Jæren.

«Jeg bruker mye mer papir og såpe enn andre normalt gjør», forteller Ylva. «Noen reagerer på hendene mine som blir røde og såre». Irrasjonelle tanker og tvangshandlinger tar mye av energien hennes. Å gå på folkehøgskole under en pandemi var derfor ikke et enkelt valg for Ylva.

Åpenhet er nøkkelen

Linjene Sosialt arbeid, og Psykologi og egenutvikling arrangerte psykisk helse-uken for hele skolen. Ylva troppet modig opp og holdt en presentasjon om OCD for resten av kullet. «Det gjorde det enklere for de andre elevene å forstå utfordringene mine. Da behøvde jeg ikke å bruke så mye energi på å skjule tvangshandlinger». «Lærerne la også godt til rette for meg slik at jeg kunne gjennomføre året, smiler Ylva takknemlig.

Gikk over all forventning

«Jeg grudde meg spesielt til internatlivet. Det å ha folk rundt meg 24/7. Dette gikk over all forventning. Du har alltid noen å snakke med og kan enkelt møtes ute i fellesarealene for film, eller spill-kveld. «Det føltes godt å ha mange rundt seg, og kunne delta så mye en selv ville. Jeg kunne enkelt trekke meg tilbake når jeg hadde behov for det».

«Jeg kunne ikke fått en bedre romkamerat. Hun ble en fin motvekt for meg når jeg ble irrasjonell og preget av OCD. Hennes tålmodighet og ro hjalp meg gjennom det», forteller Ylva. De fant raskt tonen og hadde god kommunikasjon gjennom hele året.

Jeg har virkelig fått utviklet meg selv dette året

Mange muligheter

«Jeg har virkelig fått utviklet meg selv dette året», smiler Ylva. «Man lærer mye om hvordan møte mange ulike mennesker med åpenhet og respekt». «Det blir et helt unikt samhold». «Skolen har så mange ulike linjer og samler elever på tvers av landet og interesser». «Det gjør at du åpner opp for nye ting. Jeg testet blant annet ut maling på gamle LP plater sammen med elever på kunstlinjen». «Ultimate frisbee var også noe jeg prøvde for første gang. Jeg hadde lite tro på at jeg ville få det til. Men det var jo kjempe gøy». «Dette året byr på stor variasjon og mange muligheter». «Enda det har vært utfordrende, har det vært mer enn verdt det!», smiler Ylva.

 

Et av de store høydepunktene var elevkveldene. Spesielt det å være arrangør. «Det var overraskende hvor mye arbeid som lå bak et sceneshow, men det var utrolig gøy å se hvor bra det ble». Elevene arrangerer to elevkvelder hver. En sammen med linjen, og en med gangen sin. «Det var enklere andre gangen når man visste bedre hvordan en burde legge opp dagene i forkant», deler hun klokt. «Det er klart det blir noen uenigheter underveis, men du lærer mye om hvordan forholde deg til så mange ulike personligheter».

Mer til felles enn man tror

«Dette året har jeg sett at enda mennesker har helt ulike utgangspunkt har man mer til felles enn man tror. Når du bor så tett sammen finner du alltid noen du klikker med. Jeg har tro på at jeg vil ha med meg mange av vennskapene resten av livet». Skolen arrangerer mye fellesopplegg i starten av året som bryter isen og hjelper elevene å bli bedre kjent på kort tid.  folkehøgskule».

«Året byr samtidig på mange muligheter, utfordringer og morsomme opplevelser. Ikke minst kule fag og engasjerte lærere» Jeg vil virkelig anbefale deg å velge Jæren

Folkehøgskolen har rullerende opptak helt frem til skolestart. Det er fortsatt noen ledige plasser igjen på linjene:

 

 

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.