10 nyttige fototips fra Fotosafari

10 nyttige fototips fra Fotosafari

Skrevet av marianne April 15, 2019

Elever på fotosafari har satt sammen 10 enkle tips til deg som ønsker å ta enda bedre bilder. Benjamin Grimsby er en erfaren og ivrig fotograf som valgte et år på Fotosafari for å videreutvikle og dyrke sin fotointeresse. Les gjennom de nyttige rådene og bli inspirert!


1. Møt motivet i samme høyde

Det å være på samme høyde som motivet gir en nærhet til motivet og man får et mer riktig perspektiv. Bakgrunnen og forgrunnen blir også blurret ut når man kommer seg ned på bakkenivå og dette gjør at bildet blir mye mer ryddig, og at motivet trer bedre fram.

Foto: Benjamin Grimsby

2. Enkelthet

 Prøv å komponer bildet slik at ting som ikke tilfører bildet noe, uteblir fra bildet. Et enkelt bilde med få elementer er ofte et bra bilde. 

Foto: Benjamin Grimsby

3. Unngå plassering av motivet i sentrum av bildeflaten

Prøv å plasser motivet i et av bildets gylne snitt, dette skaper bedre dynamikk i bildet og skaper rom for motivet. (Men regler skal ikke alltid følges, et motiv plassert i midten av bildet kan være rett av og til).

Foto: Benjamin Grimsby

4. Stå opp tidlig

De beste bildene blir som regel tatt under den tiden lyset er på sitt beste, altså tidlig om morgenen og sent på kvelden. Ofte kan tiden rett før soloppgang også gi mye blink skudd da man får en nydelig stemning og soft lys.

Foto: Benjamin Grimsby

5. Rask lukkertid

Skal en fotografere dyr eller mennesker er det viktig med stor blenderåpning og rask lukkertid. Da får du evnen til å fryse bevegelse. Bevegelse i bildet gjør det ofte mer interessant og levende.

Foto: Lena Moldeklev

6. Variasjon

Et bildegalleri blir mer spennende med variasjon. Veksle mellom nærbilder av den utvalgte fotomodellen, og bilder som viser mer av omgivelsene.

Foto: Evelyn Brunvoll

7. Bruk avtonet gråfilter for å lage mørkere himmel

Opplever du ofte at himmelen blir for lys og motivet ellers blir for mørkt? Vi fotografer har våre triks. Et avtonet gråfilter vil sørge for riktig eksponering av hele bildeflaten. Her gir lav isoverdi kombinert med liten blenderåpning lang lukkertidlukkertid som igjen medfører at vannets bevegelser blir softet. Her er det viktig å fokusere på en av steinene som ikke blir overskyllet av bølger.

8. For å ta de magiske stjernebildene trenger du fire ting:

  1. Relativ høy iso
  2. Stor blenderåpning.
  3. Lukkertid som ikke er for lang, dersom du vil unngå at stjernene skal bli som lange streker.
  4. Stativ som holder kamera stødig.

Foto: Stig Frode Olsen

9. Forutse motivets atferd

Når du skal få de virkelig flotte naturbildene er evnen til å forutse dyrets atferd viktig. Du kan ikke begynne å stille inn kameraet mens geparden setter opp farten, eller tigeren hveser til nærmeste jeep. Ha rask lukkertid og stor blenderåpning og hold fokuset på dyret, så kan du få tøffe og skarpe bilder av dyr i fart.

Foto: Stig Frode Olsen

10. Søk deg inn på Fotosafari

Fotosafari har et godt tilbud til både den ferske og den mer erfarne fotografen. Vi krever kun at du eier et digitalt speilrefleks kamera (også speilløst) og har en gryende interesse for fotografi. Dine og klassen sine interesser styrer timeplanen og kan få mye tid ute med kamera. Vi oppsøker områder hvor du vil komme tett på både fugler og dyr. I Afrika og i India besøker vi de store kattedyrene. Velkommen

Foto: Aurora Sofie Olufsen