Surfcamp 2017

Surfcamp 2017

Skrevet av marianne June 14, 2017

Vi samarbeider hvert år med Tyrili brettklubb for å utvide horisonten, møte nye mennesker og for å lære litt om snowboard. Uken etter snur rollene og våre elever får teste sine ferske instruktør-kunnskaper på Tyrili gjengen. Der de introduserer gjestene for bølgene, brettet og teknikken som hjelper dem å ri på bølgene. Velkommen til vårt surfeparadis.


Et fantastisk samarbeid

Jæren folkehøgskule samarbeider hvert år med Tyrili brettklubb. Dette medfører en uke i fjellet for våre elever, og en uke i bølgene hos oss for dem. Dager før Tyrili-elever kommer på besøk gjennomfører surf-linja ett instruktør kurs i surfing. Ylva Tranaas, elev på surf 2016/17, forteller gladelig om sin opplevelse av siste uka der Tyrili var på besøk.

«Instruktør kurset var så kult». Ellen Marthe, som er tidligere elev på Surf, var veldig flink og tålmodig som instruktør. Vi på Surf har en tendens til å tulle og vitse med alt vi gjør! Men hun lærte oss hvordan vi kunne lære bort surfing og ikke minst den berømte «shit sandwichen». Dette er en god metode for hvordan en kan kritisere og korrigere elevens teknikk. Ved å både starte og å avslutte kritikken med en positiv bemerkning så ligger ikke alt fokuset på det en ikke får like godt til, og det skal motivere til å prøve videre.  

En gjeng gledesspredere 

Etter tre dager med kurs var vi klare for Tyrili gjengen. Menneskene fra Tyrili er en helt unik gjeng. De har vært gjennom mange tøffe valg og store utfordringer i livet. Men allikevel hadde de så mye glede å tilføye gruppa.

Ferske instruktører i aksjon

Vi ble delt inn i grupper og med 3-4 instruktører på hver. Etter litt frokost og pakking dro vi ned på stranden hvor vi skulle lære elever som aldri har surfet før å surfe. Dette var utrolig kult og spennende. Det gir en helt egen mestringsfølelse og glede når man vet at "dette er det jeg som har lært han, eller hun".

Alle i surfeklassen storkoste seg under denne campen. Det var god stemning, lange og kjekke dager på stranda og solguden smilte de fleste dagene. På kvelden hadde vi også mange forskjellige aktiviteter satt opp for gjengen. Volleyball ble en stor slager og skapte god stemning til en super uke på Jæren.

Tyrilistiftelsen

Tyrilistiftelsen er en organisasjon som tilbyr behandling og oppfølging til personer med alvorlig rusavhengighet. I følge www.tyrili.no har de 167 avtaleplasser rundt om i landet og et anerkjent rehabiliteringsopplegg. Tyrili er opptatt av vekst og utvikling, og at dette foregår best i felleskap med andre. Vår egen lærer på Surf, Jan Bjarte Valsvik, var med å starte Tyrili brettklubb som et tilbud om rehabilitering gjennom snøsport og aktivitet. Han mener at det handler om å bevege seg over i en ny arena, og da kunne fylle det tomrommet som oppstår med noe nytt. Her spiller snøbrettkjøring og utviklingen av nye ferdigheter en stor rolle.

«Ingen fortid er så håpløs at ikke fremtiden kan bli bedre».

www.tyrili.no

Valsvik kommenterer videre at det ikke er så store forskjeller mellom elever på surfelinja og elevene fra Tyrili. De skal begge lære noe nytt, og derfor fylle et tomrom fra det de dro ifra og samtidig utvikle seg gjennom nye ferdigheter.

En felles utviklingsarena

De aller fleste som blir elever i Tyrili brettklubb tar nybegynner kurset for å lære å stå på brett. Noen tar steget videre og tar instruktørkurset for å også lære andre. Dette tilbudet fikk også våre elever. Noen lærte kunsten å stå på brett ned fjellet, og andre lærte kunsten å få andre helskinnet ned fra fjellet. Dette gir også den samme muligheten for nyutvikling ifølge Jan Bjarte. På denne måten deler de alle en utviklingsarena, og de får innsikt i hvordan de kan utnytte fersk lærdom.

Rollebytte

Ettersom Tyrili videre får lære surfing av våre elever får de byttet roller. Dette gir en god gjensidighet i relasjonen og opplevelsen. Tilbakemeldinger fra elever viser at dette samarbeidet gir stor verdi og en sterk opplevelse. De får komme tett på andre mennesker som har vært oppi tøffe valg i livet. Historier blir delt og tanker drøftet. Dette gir samtidig et godt referansepunkt i forhold til rusproblematikk og kan tilføre våre elever litt perspektiv i livet. De er alltid noen centimeter høyere etter disse ukene.