En linjetur full av tøffe inntrykk og flotte møter.

En linjetur full av tøffe inntrykk og flotte møter.

Skrevet av marianne March 6, 2017

Camilla, en av våre flotte elever på sosialt arbeid, deler her sine inntrykk og opplevelser av linjeturen til Cape Town. Man får et ørlite innblikk i det Sør afrikanske livet, urettferdigheten, og litt ord til ettertanke om vår egen kultur


Farlige toalettbesøk i Cape Town

 Nå har vi vært hjemme i litt over en uke allerede, og kontrastene fra Cape Town er enorme. De mest fattige i Cape Town har ikke en gang eget toalett. De må bruke fellestoaletter som er plassert på en rad midt mellom alle skurene i townshipen. Hvis du er jente eller barn skal man være forsiktig med å gå på do om kvelden. Man kan enten bli voldtatt eller banket opp hvis man ikke er forsiktig nok. Dette er jo helt uvirkelig for oss her i Norge.   

Barna, kjærligheten og Glorias barnehage

 Vi på sosialt arbeid besøkte en dame som heter Gloria. Hun er en av de skjønneste og sterkeste damene jeg noen gang har møtt. Gloria og Princess driver en barnehage i Langa township. Der går det mellom 35-40 barn i alderen 0-5 år. Barnehagen er et bitte lite skur med to rom. Et av dem er et lite kjøkken og det andre er lager/toalett for barna. Det er bare potter og bøtter som barna tisser oppi. Det er virkelig hjerteskjærende å se hvordan disse barna har det, men for en kjærlighet de har.

 

Når vi kom inn i barnehagen og fikk møte disse barna, ble man omfavnet av både 4 og 5 barn samtidig. Det var nesten som de kranglet om å få oppmerksomheten vår. De hoppet på oss, og alle skulle sitte i fanget for å kose. Etter en stund fikk Gloria alle barna til å stille seg opp. De sang forskjellige sanger for oss, på både xhosa og engelsk. 

 

Barna i denne barnehagen får to måltider om dagen Dette er kanskje de eneste måltidene de får i løpet av en hel dag. Med tanke på hvordan en barnehage ser ut i Norge var det veldig trist å se hvor mye Gloria og Princess sliter, for å gjøre sitt aller beste for disse barna. De har virkelig et hjerte av gull og en kjærlighet for alle barna.   

Et nytt perspektiv på livet

Videre tenker jeg på denne urettferdigheten. Hvordan har det seg at verden er så utrolig urettferdig? Det er ingen, ikke en eneste sjel i Norge som sliter på den måten mange mennesker gjør i Cape Town. I Norge skal det faktisk ikke være mulig en gang. I Cape Town bor folk i bølgeblekkskur, og det er fryktelig ugunstig å bo slik. Det blir kok varmt på sommeren og iskaldt på vinteren under regntiden. I townshipene bruker de mye tid og krefter på bare det å få mat til familien sin. De kan bli så desperate at de begynner å selge det lille av eiendeler de har, og kanskje de til og med må selge deler av skuret sitt. Tenk da hvis du måtte selge veggen på huset ditt for å få penger til mat??

 

Det er så utenkelig for oss her i Norge. Vi har tilgang på mat hele tiden. Selv når vi ikke er sulten driver vi og putter i oss mat, chips, sjokolade og snop. Det er jo som om vi har vunnet i lotto. De menneskene som bor i townshipen bruker mesteparten av dagene på å tenke på grunnbehovene som mat, drikke og tak over hodet. Mens her i Norge klager vi hvis mobilen vår er treg, eller hvis maten ikke er så god. Vi sliter psykisk på en helt annen måte fordi vi har den maten/drikken vi trenger og vi har et sted å bo. Kontrasten mellom fattig og rik er også veldig stor, og ikke minst synlig. Man skal ikke langt fra townshipene før man finner store villaer til flere millioner. 

 Noen gode ord på veien

Jeg kjenner at det er viktig å sette pris på de små tingene her i livet. Ta godt vare på familien og vennene våre. Nyte de små øyeblikkene. Ikke alltid måtte ha den nyeste sminken, nyeste mobilen eller de fineste og mest fancy klærne. Jeg tror det er viktig at vi alle stopper opp litt og tenker over hvor bra vi har det og hvor heldige vi er. For det er ingen selvfølge at det faktisk er du som kan gå på butikken og kjøpe akkurat det du vil ha. Det kunne like gjerne vært du som sto midt i gaten i en township i Sør-Afrika og vasket et sauehode for å få penger til mat, mens barna dine løp barbeint rundt i glasskår og søppel.  

Ukas høydepunkt

Vi var på kirkebesøk i Langa township en søndag. Folk gikk glade rundt i gaten og sa "Happy sunday" til alle de møtte på. Dette syntes jeg at var en helt fantastisk opplevelse. Folk sto og sang, danset, ba og gråt. Selv oppi all denne elendigheten finner de gleder og lyspunkter i sang, musikk og tro.   

Jeg har hatt en helt fantastisk reise og møtt helt fantastiske mennesker med hjerter av gull. Jeg ville ikke vært foruten denne turen. Jeg vet at en dag så skal jeg tilbake.

 

Hilsen Camilla Tveter Jensen, 21 år, elev på Sosialt arbeid 2016/17

 

For mer informasjon om linja sosialt arbeid og deres studietur se her. 

Foto tatt av: Camilla Tveter Jensen, Martine Bergmann, Karoline Hagavold, Benedicte Bjørnsen