Lyset langt der oppe

Lyset langt der oppe

Skrevet av Maren January 18, 2018

«Æsj, det er mørkt ute! Hvordan skal jeg da kunne ta bilder når alt bare blir svart?»


Tekst/bilder: Håkon Sandmo Karlsen

Har du noen ganger tenkt det? Å ta bilder i mørket? La meg si deg en ting, mørket er noe av det vakreste du kan ta bilder av. I den mørkeste natta skjuler det seg mange herlige motiv som nordlyset, stjernene og ikke minst melkeveien! Og de er ikke så vanskelige å ta bilder av, så lenge du har et kamera og et stativ. La meg ta deg med på tur ut i mørket og gi deg noen tips om hvordan du skal få fanget den fantastiske stjernehimmelen som befinner seg rett over hodene våre!

Du vil trenge et hvilket som helst kamera som er kapabelt til å stille på manuelle innstillinger som ISO, blender og lukkertid. Et speilreflekskamera er helmaks i denne settingen. Jeg går for merket Nikon og bruker Nikon D610 med Irix 15mm f2.4 Blackstone, et suverent vidvinkelobjektiv med skarphet for alle pengene. Stativet jeg bruker er et Sirui T-2004X.  

Foto: Håkon Sandmo Karlsen

Vel framme på Varhaug Gamle Kirkegård ute på Jæren parkerer jeg og Marie bilen. Stjernene skinner og vi ser tydelige nyanser av melkeveien over oss. Her har vi vært før, så vi kjenner til plassen godt. Først prøver vi oss ut ved porten til gravlunden slik at vi får eksponeringene til å sitte perfekt.

Foto: Håkon Sandmo Karlsen

Midt på gresset, stativet oppe og kameraet blir dratt ut av sekken. Hva gjør vi så? Her er noen få tips til å få deg på rett sti:

Sett kameraet og stativet støtt slik at det ikke faller over

Blenderåpningen må være stor, ergo vil vi sette den på f2.8 da vårt objektiv tillater det.

Bruk største brennvidde, vi har et fast 14mm-objektiv noe som betegnes som ultra-/supervidvinkel som vi ikke kan zoome med.

Vi lar ISO-en ligge på 1600 slik at vi ikke får altfor mye digital støy i bildet, men vi får likevel en del lys tilføyd til bildet. 

Lukkertiden må en prøve seg litt fram med eller bruke lysmåleren i kameraet. Jeg har en automatisk innstilling på 25 sekunder og hvis det ikke sitter så må jeg justere det. Jo lengre lukkertid har, desto mer eksponert blir bildet for lys. Har du kortere lukkertider vil det bli mørkere da sensoren i kameraet fanger opp mindre lys.

Fokus! Fokusen er viktig, bruk manuell fokus og ingenting annet. Vri den slik at fokuset ligger på «uendelig» som en sier. Vri den gjerne et bittelite hakk tilbake igjen. Her må en gjerne prøve seg litt fram hvis en ikke finner fokuset.

Finn motivet ditt og knips i vei!

BONUS: prøv deg frem med ulike effekter. Her har jeg stått med en lommelykt og lyst oppover mot melkeveien. Gjør du det, sørg for at du står musestille helt til eksponeringen er tatt.
Foto: Håkon Sandmo Karlsen

En del av arbeidet i å ta nattbilder ligger i etterarbeidet. Kameraet klarer å fange opp ekstreme menger informasjon i et bilde i råformat (.CRC, .DNG, .NEF Etc..) noe som lar deg justere og gjøre mer arbeid med bildet enn du skulle tro. Jeg tar bildene med meg i Adobe Lightroom CC (Engelsk utgave) og gjør arbeidet mitt der. For at du skal få mest mulig ut av stjernehimmelen er det disse små tipsene som kan gjelde i etterarbeidet. Flere av disse justeringene finner du i samtlige programmer for etterarbeid.

Exposure: Juster eksponeringen litt opp hvis bildet ditt er veldig mørkt

Contrast: Justeres litt opp for å gjøre stjernehimmelen kraftigere

Hightlights: Justeres ned slik at forgrunnen (gress, fjell, trær etc..) ikke blir for mørk

Shadows: Justeres opp for å gjøre mørke områder lysere.

Whites: Gjør lyse områder lysere, justeres litt opp for å markere melkeveien

Blacks: kan bringes litt ned slik at stjernene får enda mer fokus. Smak og behag.

Clarity: Denne er viktig for å få frem stjernene, justeres opp.

Vibrance: For å bringe frem fargene mer kan denne justeres opp slik en ønsker. 

PS: Adobe Lightroom CC og Adobe Photoshop CC er programmer som kan lastes ned og prøves i 30 dager. Eventuelt kan en abonnere på programmene for 117,-/mnd. Denne artikkelen er ikke en oppskrift på gode nattbilder, men heller tips som kan hjelpe deg på veien!