Med besøk fra Nablus

Med storfint besøk fra Nablus.

Skrevet av marianne December 2, 2016

Det blir en innholdsrik og lærerik uke når to ulike kulturer møtes. Nye vennskapsbånd dannet seg raskt og de fem studentene tok skolen med storm.


Hvert år får Jæren folkehøgskule besøk av et varierende antall studenter fra Nablus i Palestina. 2016 var intet unntak og fire jenter og en gutt ankommet Sola flyplass en tirsdag morgen. Det var seksten spente elever som etter hvert tok imot dem. De hadde nemlig meldt sin interesse for å være faddere hele denne uken.

Vennskap

De tilreisende fikk se og oppleve mye av det Jæren og Rogaland kan by på. Det ble blant annet strandtur, besøk til Stavanger og tur til vakre Lysefjorden med båt. Fadderne lærte dem litt om norsk kultur gjennom norsk aften. Her ble det blant annet servert melkesjokolade, Kvikk lunsj og brunost.

De fem studentene ble fort en naturlig del av skolen. De var aktive i både morgensamlinger, måltider og i koret. Vi opplevde dem utadvente og energiske og ble derfor fort kjent med dem alle mann. De ble rask savnet når uka var omme og de måtte returnere til Palestina.

Elever som ikke var faddere brukte mye av uka til å fordypet seg i store, internasjonale og selvvalgte tema. De fikk muligheten til å lære mer om vanskelige tema som de interesserte seg for. Arbeidet ble presentert for alle og vi fikk lære mer om både barnearbeid, klimaendringene, barn i flukt og mye mer. 

Til ettertanke

Under evalueringen av uka innså mange av elevene at det var en særdeles lærerik uke. Det å se at ungdommen i Palestina ikke er så forskjellig fra oss var uventet for mange. Denne erfaringen etablerte en ny respekt for ukjente kulturer og åpnet opp for dypere forståelse av andre mennesker. Vi setter denne uka høyt i vår dannelse prosess og ser allerede frem til neste besøk fra Nablus.