NTNU neste

NTNU neste

Skrevet av marianne February 19, 2019

Planene er lagt og drømmen er innenfor rekkevidde, men det var ett siste stopp på veien før Trondheim, Jæren folkehøgskule!


Pusterom uten karakterer

Maya Retzius og Einar Risholt Moen fant ut at ett år på Teknologi 2.0 ville gi dem et pusterom før studiene. På Jæren folkehøgskule kunne de få et år uten karakterer, eksamen, press og mas. Her kunne de få dyrke sine interesser.

Maya ønsket ett år til å lære mer om sin interesse for mekanikk og elektronikk. Hun ønsket å tilegne seg bred kunnskap innen teknologiske fag før hun spesialiserer seg på NTNU. Einar ville bruke året til å utforske mer før han kunne bestemme seg for hvilken retning han skulle velge innenfor ingeniørstudiene.

Ønsker å finne ut mer om seg selv

«Jeg ønsket å gjøre det jeg synes er morsomt, og samtidig finne ut mer om meg selv», sier Einar. Han vet at NTNU har riktig studietilbud til ham, men å finne ut akkurat hvilken type ingeniør han skulle satse på var utfordrende. I løpet av året her på Jæren har Einar oppdaget mye om seg selv og sine interesser. Han fant ut at programmering ikke var like morsomt som han trodde. Men det å finne opp, designe, 3D-printe, sette sammen og lage prototyper er veldig spennende.

«Min drømmejobb er å få jobbe med problemløsning».  

Einar Risholdt Moen.

 

3D printeren

Maya gledet seg til å få demontere ulike «dingser» og utforske komponentene, hvordan de virker og hvordan de kan bli brukt i andre prosjekter. Hun trives med å få utforske, teste ut og lage nesten hva hun vil. Begge to har gått til innkjøp av egne 3D-printere og jobber aktivt med vedlikehold av skolens 3D printer park. De utnytter friheten de får til å utforske og satse på egne prosjekter. Klasserommet og alt utstyret er tilgjengelig til langt ut på kvelden.

 

Bratt læringskurve

Det har vært en bratt læringskurve i forhold til 3D-print. Etter en introduksjon fra læreren og flere youtube-videoer har de nå klart å bygge opp egne printere. Dette har vært noe av det kjekkeste og mest nyttige det første halvåret på Jæren.

Hva kan du lage på Teknologi 2.0?

Vi gleder oss til å se alt de finner på de neste månedene. Til nå har de blant annet utviklet en egen sparkesykkellås, medieserver, egne mobildeksel, bygget iboard bot, morse-generator og så videre. På Teknologi 2.0 er det bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan finne på. Med tilgang til 3D printere, verktøy og litt teknisk kompetanse kan du lage nesten hva du vil.

Skulle dette være noe for deg, eller noen du kjenner?

les mer om linja her.