Hva i all verden pakker man for et helt år på folkehøgskole??

Hva i all verden pakker man for et helt år på folkehøgskole??

Skrevet av marianne June 28, 2017

Det blir ofte det store spørsmålet hver sommer når spente elever venter på skolestart. Hvordan pakker man for et helt år uten å ta med hele gutte/pike rommet? Les gode tips under.


En garderobe til utskiftning

Når man skal pakke for 9 hele måneder kan en bli fristet til å ta med for mye. Det første man må tenke på er fasiliteter. Det er begrenset med skapplass på internatet og du vil dele skap med din rom-kamerat. Skolen har samtidig flere vaskemaskiner til din disposisjon. Hver uke får du muligheten til å vaske klærne. Bare du vet hvordan du gjør det?

Er du av typen som liker et stort utvalg og litt variasjon i garderoben? Da kan det være lurt å ta med deg hjem en full koffert med klær, hver eneste ferie. Da kan du bytte ut hele garderoben opp til fire ganger i løpet av skoleåret.

Hva får du bruk for i løpet av året?

De aller fleste ankommer skolen med sine fineste klær, gjerne ny frisyre og et godt lag med sminke. Bare dager etter skolestarten kommer joggebuksa og flip floppene frem. Vi ser det hvert år. Sminkebruken minimeres og alle begynner å føle seg hjemme.

Behagelige klær vil du derfor ha god bruk for. Alle er samtidig ikke like. Vi trives i forskjellige type klær. Ta med det du trives best å gå i. 

En folkehøgskole-hverdag kan variere noe voldsomt. Den ene dagen sitter du fordypet i et prosjekt i klasserommet, en annen er du oppe på et fjell og nyter utsikten. Neste dag skal du kanskje spille volleyball, etter surfeøkta. Du vet hvilken linje du har valgt, og du velger valgfagene. Dette bør absolutt prege hva du pakker i kofferten.

Ta med gode sko til alle turene. Ta med allværsjakken som håndterer det skiftende været på Jæren. Ta med treningsklær slik at du kan delta på yoga-økten, fotball treningen eller når du lærer ultimate frisbee. 

Ta med noe pent å gå i til elevkvelder, juleavslutning, teater eller konserter. Kanskje vil du ta en kort togtur til Sandnes og Stavanger? Vi har restauranter og kjøpesenter i gå-avstand fra skolen. Skulle du mangle noe er det enkelt å få tak i.

Bruk de fire feriene der du reiser hjem til å justere på garderoben underveis. Du trenger ikke å ha alt på plass ved skolestart 24.august.

Must haves

Når du ankommer skolen så vil du få et rom med seng, skap, vask og tilgang til dusj og do. Alle måltider serveres på skolen. Det du trenger å ha med deg er:

 • Dyne
 • Pute
 • Laken
 • Sengetøy
 • Hånkle og toalettsaker
 • Klær og sko

Foto: Håkon S. Karlsen

Can bring

Du kommer langt med dette, men det er fortsatt noen ting vi sterkt anbefaler at du tar med:

 • Gode sko til turer
 • Allværsjakke som passer det skiftende været på Jæren
 • Regntøy/turtøy
 • En kopp eller to til å ha tilgjengelig på skolen og et på internat.
 • Kamera for fange alle de gode øyeblikkene
 • Annet utstyr som du trenger til linja.
 • Godt humør og et åpent sinn.

Ingen krise

Det er viktig å huske på at her kan du vaske klær jevnlig. I tillegg har du butikker en kort spasertur unna om du skulle mangle noe til deg eller rommet. Ferie er også en god mulighet til å hente ting du savner eller til å bytte ut sortimentet for hver sesong.

På Jæren er det mildt være året rundt, men noe forskjell blir det iløpet av året. De tykkeste klærne får nok ikke bruk for, men en vinterjakke er god å ha med etter juleferien.

Ikke minst tar vi i mot post og pakker hver dag her på skolen. Du vil få beskjed hver gang vi har noe til deg.

 

Lykke til med pakking og skolestart. Vi gleder oss til å bli kjent med årets elevkull.

Så til deg som snart skal begynne å pakke og dra til Jæren eller andre folkehøgskoler: Senk skuldrene, tenk over hva som er viktigst for deg, prioriter og gled deg til et fantastisk år.