Søppel så langt øyet kan se

Søppel så langt øyet kan se

Skrevet av marianne June 16, 2017

På Jæren vil du finne milevis med langstrakte, hvite og øyenfallende strender. Følelsen av vind i håret, sand mellom tærne og den beroligende lyden av bølger er som balsam for sjelen. Uansett årstid og værforhold så blir strendene våre besøkt. Med høye forventninger kommer allværsjakken på og man starter vandringen nedover mot havet. Det som dessverre ofte møter en er mengder søppel. Kastet av mennesker fra båter, eller i havner. Det har drevet gjennom havet og funnet sin plass langs den unike kysten vår.


Det er et trist syn og et verdensproblem som heldigvis har satt i gang mang en debatt. Også lokalt har det ført til et stort engasjement. Med strendene som nærmeste nabo smitter fort engasjementet over på lærere og elever.

Foto: Sara Brattfjell Heggland

Centimeter for centimeter..

Vår mest entusiastiske søppelplukker heter Jan Bjarte Valsvik. Han er vår eminente lærer på Surf og han sørger for at strandrydding er høyt oppe på agendaen. På sine daglige morgenturer blir stranda renere bit for bit, centimeter for centimeter. Hans daglige innsats gjør virkelig en forskjell og det inspirerer andre. Elever har tidligere blitt inkludert i form av valgfag, men også årlig gjennom lørdagstema.

Strandrydding to ganger i året hvert år

Jan Bjarte legger vekt på den verdien det skaper hos elvene i form av miljøbevissthet. Med egen innsats kan de selv se forskjellen på en strand før og etter en rydde aksjon. Under et lørdagstema kan det plukkes et helt tonn søppel ved at så mange mennesker står på samtidig og gjør da en stor forskjell for miljøet rundt oss. Det blir derfor gjennomført to ryddeaksjoner hvert eneste skoleår.

36 dugnader og 12 tonn med søppel

Organisasjonen Hold Norge rent har engasjert friluftsrådet lokalt på Jæren. Basert på frivillig arbeid og hele ni kommuners støtte jobbes det for rene strender. Men det er den ærlige innsatsen fra lokalbefolkningen og deres bidrag under årlige ryddeaksjoner som utgjør den store forskjellen. Ifølge Jæren friluftsråd var det i 2016 1460 frivillige plukkere, samt 29 lag, organisasjoner, skoler og bedrifter som deltok på over 36 dugnader. De bidro til at det nå er 12 tonn mindre søppel langs våre strender. Friluftsrådet stiller opp med hansker, sine blå vester, søppelsekker og inspirasjon. De frivillige samler fulle søppelsekker og folk fra rådet plukker det opp og kaster det riktig plass.  

Et godt samarbeid

Vi har samarbeidet med friluftsrådet i flere år og de stiller gjerne opp på morgensamling for å inspirere elevene i forkant av en ryddeaksjon. Friluftsveileder Magnus Utsogn poengterer viktigheten av søppelplukking, og at en da bevarer dyrelivet i sjøen gjennom å plukke søppel. Plastbiter i sjøen blir til mat og utgjør stor skade på alt som lever der. En ren strand skaper også mer lyst til å besøke den slik at både lokalbefolkningen, samt besøkende kan nyte de vakre  og da rene strendene. Han synes det er viktig at unge mennesker i dag lærer om og er bevisst rundt marin forsøpling, ikke minst formidler det til andre. Jæren folkehøgskule har planer om å fortsette sin innsats for rene strender og for et godt maritimt miljø på Jæren i lang tid fremover og.

På bildet: Besøk av Magnus Utsogn som inspirerer årets elevkull iforkant av en ryddeaksjon. Elev Sonja S. Foss premieres for et flott bilde hun sendte inn etter forrige aksjon.

Gjør en forskjell

Sjekk gjerne ut hvordan du kan bidra i ditt lokalmiljø. Litt innsats fra flere utgjør en stor forskjell for miljø, dyreliv og besøkende.