fbpx Skip to content

Det var først når jeg dro på folkehøgskole at jeg kunne slippe presset og endelig være meg selv

Peder Helland Kleppe opplevde en tung ungdomstid. «Jeg følte at jeg måtte passe inn i boksen som samfunnet presenterer» reflekterer Peder. Han mistet stadig motivasjonen og følte ikke at denne type liv var noe for ham. Siste året på videregående leste Peder en bok om meditasjon som gjorde dypt inntrykk på han. «Det var som om boken snakket rett til hjertet mitt, den satte ord på det jeg allerede kjente var sant og ekte for meg, men som jeg ikke fant noe sted i samfunnet. Vi bruker ufattelig mye energi på tanker om fortid og fremtid, istedenfor å bruke energien vår på øyeblikket som egentlig er det eneste vi har. Det er nå vi må nyte livet og skape det vi ønsker å skape! Det var fantastisk å oppdage meditasjon fordi det er et verktøy til å øke vår tilstedeværelse bakenfor tankene.»   

Kunne endelig være meg selv

Det var først når han startet sitt første år på folkehøgskole at han kunne slippe alt og være seg selv. Han begynte på en linje som handlet om nettopp meditasjon. Han møtte spennende mennesker. Mennesker som tenkte mer likt som han, og som han lettere kunne relatere til. På den tiden var meditasjon og mindfullness relativt nytt. Han kunne derfor føle deg veldig ensom i sine interesser. På folkehøgskole fikk han rom og aksept til å dyrke denne interessen.

Interessen for Surf vokser

Etter folkehøgskole-året prøvde han studier. Peder opplevde fortsatt at dette var forventningene alle hadde av ham, men oppdaget raskt at dette ikke var noe for han. Surfeinteressen hadde begynt å melde seg og noe trakk han mot havet. Det var da han oppdaget Jæren folkehøgskule sitt surfetilbud. Dette førte til nok et år på folkehøgskole.

Tilbake til Jæren

Det var et gledelig gjensyn når vår tidligere elev Peder, returnerer til Jæren etter flere år. Det var ikke som elev denne gangen, men som yoga instruktør. Peder har overtatt nærmeste yoga senter, Jæryoga, og har bosatt seg på Jæren. «Jeg har alltid flyttet dit det var god surf» smiler han, og bor rett ved havet, ikke langt fra skolen. Det var da han tok opp kontakten med surfelærer Jan Bjarte at de ble enige om at Peder skulle ha fast undervisning for surfeelevene. Dette var et frivillig, men godt utnyttet tilbud blant flere av elevene.

«Peder sine yoga-timer er et deilig avbrekk fra resten av hverdagen. Det gjør ekstremt godt for hele kroppen og sørger for at sjela, muskler og ledd holder seg i god form. Det er også veldig bra stemning i timene» – Oscar Reitan

Fikk lagt et godt grunnlag for surf

På Jæren fikk Peder et veldig annerledes skoleår enn det første, men det ble et positivt år der han fikk lagt et godt grunnlag for å lære surf. «Surfing er en sport som tar lang tid å lære seg. Det var fantastisk å få lagt et så godt grunnlag som jeg fikk gjennom året på surf», forteller Peder. Skoleåret var selvsagt ikke uten utfordringer. «Det er et intenst år med mye opplevelser og man lever tett sammen. Jeg trengte absolutt å trekke meg tilbake i ny og ne», mimrer han. «Men det er fantastisk å kunne lære å surfe når du relativt ung (sett med norske øyne), og dele det med 15 andre som er like interessert som deg selv. Jan Bjarte er en dyktig lærer med mye humor og han gir trygge rammer man kan utvikle seg i, både som surfer og menneske». «Surfing er en vanskelig sport å lære seg fordi man må utvikle mange ulike ferdigheter: man trenger styrke, teknikk og utholdenhet, og man må forstå hvordan havet og bølgene fungerer. Det fantastisk gøy fordi man kan alltid lære noe mer og utvikle seg» forteller Peder.

«Man må se gjennom samfunnets rammer, press og forventninger. Drit i hva folk tenker og gjør det som inspirerer deg! poengterer Peder.

En surfer kan aldri bo for nærme havet

Yoga ble etter hvert Peders store interesse. Det tok litt tid, og han opplevde kroppen for stiv slik mange gjør. Men når han fant riktig form for yoga ble han virkelig bitt av basillen. Han tok en utdannelse som yogainstruktør og brukte mye av tiden til å undervise ulike steder i Norge. Til slutt kom muligheten til å overta et yogastudio, og han grep den. Jæryoga ligger like ved Jæren folkehøgskule, og derfor rett ved stranda. Da kunne han drive med sine store lidenskaper i livet, surfing og yoga! Enda han bor kun 1 minutters kjøretur fra stranda har han allikevel funnet nytt bosted som ligger enda nærmere havkanten. En surfer kan aldri bo for nærme havet.

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.