fbpx Skip to content

Et år på sosialt arbeid

Det største høydepunktet dette året var å møte så mange flotte og unike folk! Jeg har fått venner som jeg aldri ville vært foruten, hatt dype samtaler med dem og gjort så utrolig mye gøy og rart sammen forteller Stian. Han har akkurat fullført et år på Jæren folkehøgskule og forteller om sine høydepunkter.  

En typisk dag på sosialt arbeid

En typisk dag på sosialt arbeid startet som regel med en myk start i sofaen i klasserommet, før Jorunn kom og vi gikk gjennom planen for dagen. Ofte fokuserte vi på et tema om gangen, alt fra 1 til 3 uker, blant annet psykisk helse, barnevern, rus, kriminalomsorg og utviklingshemming. Vi jobbet med en klassisk blanding av diskusjon, teori og research på nettet. Hverdagen ble ellers krydret opp av diverse prosjektarbeid, besøk både på skolen og hos forskjellige organisasjoner, for ikke å nevne større opplegg som gladturen for Jæren Industripartner, praksis i barnehage og barneskole, og solidaritetsaksjonen for Tumaini Home i Tanzania.

Elevkveldene satte spor 💃

Det faglige tilbudet, både på sosialt arbeid og valgfagene var variert og spennende. Med engasjerte og dyktige lærere ble skolehverdagen fylt med gode opplevelser. Elevkveldene var alltid underholdende, overraskende og stemningsfylte – mye planlegging og jobb når det var ens egen tur til å arrangere det, men noen av de herligste showene jeg har vært vitne til. Det største høydepunktet dette året var likevel å møte så mange flotte og unike folk, få venner som jeg aldri ville vært foruten, ha dype samtaler med dem og gjøre så utrolig mye gøy og rart sammen!

Godt inntrykk av folkehøgskole

Jeg søkte sosialt arbeid fordi jeg var interessert i læreryrket, men var nylig ferdig med 3 og et halvt år på universitetet og var ikke klar for videre akademiske studier. Jeg hadde hørt veldig mye bra om folkehøgskole av alle jeg kjente som hadde gått på en, og når jeg ikke fant en rendyrket «lærerlinje» på noen folkehøgskole virket sosialt arbeid som det beste alternativet, ettersom jeg også fikk veldig bra inntrykk av skolen generelt ut ifra det jeg så på nettet.

Mye glede og lærdom i valgfagene

Valgfagene jeg hadde var tur, ukulele, dokumentar & diskusjon, yoga, crossfit, filosofi, konsertoppleving, teateroppleving og bokklubb. Den generelle opplevelsen av fagene var meget god – mindre gledelige øyeblikk i yoga og crossfit kan enkelt tilskrives stive ben og dårlig form, for dynamikken blant elevene og lærerne var alltid solid. Å spille ukulele og synge var en konsekvent kilde til glede, og refleksjonene fra filosofitimenes utvidede kognitive sfære var utvilsomt årets største (faglige) lærdom forteller Stian.

Maten er helt fantastisk

Jæren er en veletablert folkehøgskole med et godt verdisyn, høy kompetanse i alle deler av staben, gode fasiliteter både på skolen og internatene. Beliggenhet er til å dø for: omgitt av noe av Norges vakreste natur, men bare en kort gåtur unna kjøpesenter med praktisk talt alt man kan trenge for et år her. Uansett hva som måtte virke interessant av linjene, er miljøet så godt at du i all sannsynlighet vil trives, enten linjen ikke var helt det du forestilte deg og du bytter, eller du fortsetter på den. Og ikke minst: maten. Den er helt fantastisk, restaurantkvalitet hver dag til over 70 mennesker!

Senk skuldrene og bli den beste versjonen av deg selv

Hvis du skal starte på folkehøgskole, er det beste tipset litt klisjé, men man bør bare være seg selv, være vennlig og imøtekommende, så vil det ikke gå lang tid før man får venner. Selv de som har vært mye alene tidligere eller er svært sjenerte, vil ha muligheten og støtten de trenger for å blomstre som sosiale sommerfugler. Man bør også gjøre det man kan for å gi slipp på forventinger og være åpen for å gjøre nye, tidvis uventede erfaringer. Selv om man vil få et fint år er det en stor sjanse for at det ikke utspiller seg nøyaktig som forventet. Sist, men ikke minst, er det bare å senke skuldrene så fort som mulig, fordi det er nettopp den muligheten man har et år på folkehøgskole som lar deg lære mest mulig om og være den beste versjonen av deg selv!

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.