fbpx Skip to content

På folkehøgskole lærte jeg at folk liker meg akkurat som jeg er

– Jeg var ikke klar over at jeg skulle møte så mange vidunderlige mennesker. Forventningen om å få 2 til 3 venner på folkehøgskole brast helt for Sandra Røysland. Hun ser tilbake på sine nesten hundre medelever med dypt savn. – Jeg gleder meg sånn til å treffe alle igjen. I løpet av året skulle hun utfordre seg kreativt og sosialt. Hun ser nå lyst på enda en spennende og kreativ høst etter folkehøgskole-året.

Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til da jeg søkte meg inn på folkehøyskole. Jeg kjente heller ingen som har vært elev tidligere. Men jeg visste fra starten av at dersom jeg skulle søke ville jeg gå på en linje som både var kunstrelatert, samt hadde kule linjeturer, reflekterer Sandra. – Målet med året var å utfordre meg kreativt, samtidig som jeg ønsket se om jeg kunne tenke meg å jobbe med et kreativt yrke senere i livet.

Så mange vidunderlige mennesker

– Når det kommer til det sosiale samværet på Jæren hadde jeg ingen anelse om hva jeg kastet meg ut i, ler Sandra. – Jeg hadde så vidt satt meg inn i hvilke andre linjer som var på skolen, og var på ingen måte klar for at jeg kom til å møte så mange vidunderlige mennesker som jeg i dag har satt min elsk på. Jeg tenkte at hvis jeg kanskje fant 2-3 venner ville jeg være fornøyd, forteller hun. – Etter et fantastisk skoleår tenker jeg tilbake på alle de nesten hundre medelevene mine med dypt savn, og gleder meg helt vilt til dagen kommer da jeg endelig får se alle igjen, smiler Sandra. 

Godstemning med musikk og gode samtaler

Sandra søkte seg inn på linjen Art, design & travel, internt kalt ADT. Skoleår 2021-22 endret den navn til Art, design & travel. Den har mye det samme innholdet som tidligere, men med nytt element foto.

Linja kombinerer kunstfag, kreative prosjekter og reiser. – Hverdagen på ADT gikk for det meste i godstemning med musikk og samtaler som kunne handle om alt fra dagens prosjekt, til hvordan man best mulig kunne gjenskape en penisfigur uten å eksponere seg selv for uønsket pornografi, forteller Sandra lattermildt.

Talentfulle medelever

– Det jeg kommer til å savne mest er å jobbe med så mange talentfulle og kreative mennesker, mimrer Sandra. Det er opp mot 16 elever på linjen og de har den store interessen for kunst til felles. I linjetid jobber de med ulike teknikker innenfor maling, tegning, søm og grafikk. – Vi fikk mye frihet til å lære i eget tempo, samt å jobbe med det vi selv hadde lyst til, forteller hun. – Vi fikk selvsagt opplæring i alle mediene vi skulle gjennom, men det ble aldri forventet at vi skulle jobbe med noe vi ikke ønsket selv. Vi fikk veiledning dersom vi selv ønsket det, og følte aldri vi ble overvåket og vurdert på eget arbeid, poengterer hun.

Det er jo bare å male over

– Av alt som klassen var gjennom var akrylmaling et medium jeg tidligere var svært skeptisk til. Jeg følte meg ikke helt komfortabel med det, og jeg var ikke helt sikker på hvordan jeg skulle bruke det til å få frem de effektene jeg ønsket, forteller Sandra videre. – Etter litt veiledning og etter å ha fått muligheten til å observere andre, føler jeg dette er noe jeg kommer til å jobbe mye mer med i fremtiden. Tanken på at hvis jeg føkker det til litt her og der, så er det bare å male over, gjør at jeg lettere kan unngå å overtenke hvert drag jeg tar med penselen, smiler hun ivrig. 

Les mer og søk på linjen vår Art, design & travel her. 

Liker meg som jeg er

– Det som overrasket meg mest dette året var hvor mye jeg kunne lære fra de jeg gikk i klasse med. – Selv om jeg også lærte mye av læreren, var det å kunne rådføre meg med andre elever utenom skoletid også svært hjelpsomt. Jeg fikk utvikle teknikkene mine, smiler Sandra. – Ikke minst lærte jeg at folk faktisk liker deg selv om du bare er deg selv, poengterer hun. – Selv om jeg kan ha en annen tilnærming til kunst en andre, så gjør det ikke mitt arbeid noe mer eller mindre verdifullt, var også en viktig refleksjon Sandra gjorde etter sitt år på folkehøgskole.

– Det jeg tar med meg fra dette året er alle de gode minnene jeg har fra turene, alle de sene kveldene og ikke minst i timene.

Skoleåret er over og sommeren er godt i gang. – Jeg har videre søkt meg inn på Kunsthøyskolen i Rogaland til høsten. Jeg er ikke klar for å forlate Jæren riktig ennå, og kan fortelle at jeg kom inn!!

 

Folkehøgskole gir deg muligheten til å forme din egen hverdag hvor du kan fokusere på egne interesser sammen med andre. Hvis du kunne tenke deg et år omringet av fantastiske mennesker hvor du danner vennskap for resten av livet, da er Jæren folkehøgskole stedet for deg, avslutter Sandra varmt.

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.