fbpx Skip to content

Folkehøgskole med fokus på bærekraft og redesign

Symaskin står øverst på ønskelista mi til jul, smiler Hans Thuv. Han ønsker å leve så bærekraftig som mulig og gjør noen konkrete tiltak i hverdagen. Han spiser ikke rødt kjøtt og kjøper gjerne brukt når han trenger noe. «Egentlig skal vi klare oss med kun 30 plagg i skapet». Er det noe som ikke sitter som det skal, sy det om til noe annet!

Allerede som 8 åring reparerte Hans sine egne klær. Han ble utfordret og lært opp av moren sin. Det var først når han begynte på Jæren folkehøgskule at han fikk prøve seg på symaskin. «Det er mye mer effektivt med maskin, enn når man syr for hånd», ler han.

«Egentlig skal vi klare oss med kun 30 plagg i skapet»

Redesign

Det har vært noen produktive måneder for Hans denne høsten. Ved hjelp av valgfaget redesign og full tilgang på symaskin. Han har sydd inn både skjorter og bukser, sydd om 5 jeans til en stilig jakke og han har sydd eget trekk til den eletriske enhjuleren sin (EUC).

«Jeg ville beskytte den mot hardt vær og eventuelle skraper, men fant fort ut at jeg ikke ville bruke 2000 kr på et nytt trekk. Derfor sydde jeg heller om en gammel hettegenser til et godt brukende trekk».

Uendelig med muligheter

«Det ble en del rester igjen da jeg sydde jakken. Da lagde jeg meg likeså godt et forkle jeg kunne bruke i linjefag når vi maler», forteller Hans. «Jeg får mye gode tips av lærerne på linja, men jeg finner samtidig mye inspirasjon på internett». Skulle du ha mye tøy du ønsker å kaste kan det være lurt å tenke litt gjennom om det kan brukes til noe helt annet. 

«Redesign er kjempegøy. Mulighetene er nesten uendelige», smiler han. 

Folkehøgskole i samme kommune

«Jeg søkte Art, design & travel fordi jeg er veldig kunst-interessert. Jeg elsker å tegne og ble veldig motivert at vi også fikk jobbe med søm».

Han valgte en skole i nærheten av hjemmet. «Da kan jeg enkelt reise hjem på besøk når jeg ønsker det». Han investerte i en EUC som transport, da han anser denne som mer miljøvennlig enn en bil. «Tenk om parkeringsplassene ble fullt opp av elektriske sparkesykler og enhjulere. De ville tatt opp mye mindre plass». 

«Jeg synes at Jæren folkehøgskule er en fantastisk plass. Du får garantert ditt beste år her på skolen. Du lærer så mye forskjellig og blir dyttet ut av komfortsonen», forteller han ivrig.

Han husker godt da skolen arrangerte olympiske leker. Alle internatene skulle presentere seg med sang, dans eller drama. Hans ble utfordret til å sjonglere foran hele elevkullet. Dette hadde han aldri gjort foran et publikum før, men det gikk helt knirkefritt. Sjonglerings-ballene er selvsagt hjemmelaget med sokker og fyll.

«I linjetimene får jeg prøvd mye jeg aldri har gjort før. Jeg har mest erfaring med blyanten og syns det er spennende å lære nye teknikker. Det var veldig gøy å få prøve linosnitt. Vi fikk utdelt gamle linoleum gulv som vi fikk skjære ut mønster i. Dette brukte vi til å trykke tøffe mønster på ark».

Er du opptatt av bærekraft og synes redesign virker spennende? Les mer om vårt linjetilbud Redesign her. 

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.