fbpx Skip to content

Hvordan er det å ha en romkamerat på folkehøgskole?

Lurer du på hvordan det er å dele rom med en du aldri før har møtt? Det gjorde vi og. Vi spurte noen av elevene hvordan de hadde opplevd året med ny samboer.

Jeg gledet meg veldig til å dele rom. Jeg er liker å møte nye mennesker og likte ideen med å bo med en jeg regna med kom til å bli en kompis, smiler Stefan. – I tillegg visste jeg at skolen kunne legge til rette for rombytte hvis det absolutt ikke funka (noe jeg tvilte veldig sterkt på at kom til å skje).

Betryggende i starten

– Jeg tenkte at det kom til å bli kjempegøy, noe det også ble, legger Rikke til. – Første møtet var veldig bra! Vi presenterte oss for hverandre og ble fort kjent. Det var ganske betryggende å ha en å kunne forholde seg til i starten, smiler hun. Romkameraten blir du presentert for første skoledag. Det blir er naturlig følgesvenn til frokost, morgensamling og alle aktivitetene første uken. 

– Det viste seg at vi var ganske like. Jeg sov ekstremt lite natten før første skoledag. Jeg lå derfor og sov når Herman kom inn på rommet første gang, mimrer Stefan. Vi fant fort ut at vi begge var glade i å ta en blund midt på dagen og tok oss ofte en blund samtidig utover året, ler han.

Lite utfordrende

– Det var ikke så mange utfordringer med å dele rom egentlig. Av og til kan man jo trenge litt alenetid, men da er det bare å gå seg en tur, konkluderer Marie.

– Jeg vil ikke si at å bo med en annen var noen utfordring. Nå var jeg også veldig heldig med romkameraten min. Kan forestille meg at det kunne vært utfordrende hvis Herman sto opp en time før meg for sminke seg liksom, ler Stefan. – Kan også tenke meg mangelen på privatliv kan være noe utfordrende, men vi tilbragte lite tid på rommet, legger han til.

Folkehøgskole handler mye om det sosiale. Elevene har elevstuer på hver gang, og nøkkel til alle tre internat. Det blir derfor naturlig å samle seg i mindre grupper fordelt på skolebygg og internat. Skolebygget er åpent til kl.22 slik at det er mulig å nytte både gymsal, lounge og klasserom utover kvelden. 

Lærte mye om meg selv

– Jeg er mye mer avhengig av folk enn jeg trodde. Det er bra for meg å bo med andre og ikke alene, forteller Marie. 

– Jeg lærte hvordan det er å bo så tett på en stor gruppe med mennesker. Selv er jeg ikke vant til å ha så mange folk rundt meg hele tiden, men man venner seg ganske raskt til det, smiler Rikke. Jeg fikk absolutt testet grensene mine dette året, og har blitt mye tøffere og tryggere på meg selv, reflekterer hun.

Holder kontakten

Elevene har nå avsluttet året sitt og reist til hver sin kant av landet.  – Herman og jeg holder fortsatt kontakten over meldinger. Jeg har også vært å besøkt ham en gang. Vi er begge to veldig glade i å spille discgolf, og det er veldig gøy å spille sammen. Det kan også hende at vi skal studere på samme sted, så hvem vet, kanskje vi ender opp som romkamerater igjen i fremtiden, smiler Stefan.

– Jeg og romkameraten min snakker ganske ofte via snap eller FaceTime. Med tanke på at vi bor på hver vår side av landet er det ikke bare å stikke innom hverandre en tur. Så snap for holde inntil videre, legger Rikke til.

Hos oss bor de aller fleste to og to. Det varierer selvsagt hvilken relasjon hvert par får. Noen blir sjelevenner og holder sammen livet ut. Andre opplever ikke den samme kjemien, men finner gode måter å leve sammen på likevel. Det viktigste er å ta hensyn til hverandre. Er du åpen og imøtekommende vil du kanskje oppdage at dere har mer til felles enn du først trodde. 

En romkamerat blir raskt noe trygt og stabilt. Spesielt de første ukene når alt er nytt. Dere er begge i samme situasjon og kan lene på hverandre. 

Ønsker du å se mer av våre tre internat? Her finner du bilder og beskrivelser.

Skulle du ha flere spørsmål vil du finne svar og illustrasjoner her.

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.