Å legge seg tidlig nok, trene mer og bruke mindre penger er kjente problemstillinger. Elin, lærer på Psykologi og egenutvikling utfordret elevene sine til å ta tak i egne uvaner. Hver elev fikk velge sitt egen-prosjekt. Elevene kunne selv velge tidsramme og målet for prosjektet.
«Jeg ønsket å bruke mindre penger på butikken», avslører Vegard. Han så at pengebruken før høstferien var altfor høyt, og satte opp et ukes budsjettet. Etter kort tid klarte han å halvere forbruket sitt, og mer enn det. Dette ble et nyttig prosjekt som han kan ta med seg videre.

Ny treningslyst
Cecilie ønsket å trene 2-3 ganger i uken. Når hun begynte å fokusere på dette gikk det ganske bra. De aller fleste ukene trente hun minst 3 ganger i uka, enda noen uker ble vanskeligere. Hun lærte at med litt viljestyrke og nok motivasjon kunne hun nå målet. «Når det kommer til hvordan prosjektet har endret vanene mine så vil jeg si at jeg som person først og fremst har fått mye mer overskudd i hverdagen» smiler Cecilie. Trening har nå blitt en ny vane. «Treningen gir meg mye glede og det er noe jeg kun gjør for eget velbehag». «Det er fin måte å koble helt av på» legger hun til på slutten.
Det er alltid noe som skjer på skolen
Egen-prosjektet har vært en fin måte å lære om egenutvikling og hvordan du kan jobbe med et konkret mål. Å endre atferd, eller uvaner er noe som tar tid. Dette har elevene fått erfare. «Jeg ville legge meg før kl.23 i ukedagen» deler Live. Dette viste seg å bli enda mer utfordrende enn hun først hadde trodd. «Det var utrolig vanskelig å legge seg før kl.23 i og med at det alltid skjer noe på skolen, tidlig som sent.» «Etter noen uker med prøving og feiling måtte jeg bare innse at det ble i det tidligste laget for meg» reflekterer hun. «Jeg justerte målet til 23.30 og opplevde etter hvert å få det bedre til». Gjennom prosjektet opplevde hun å bli mye mer bevisst på sitt eget søvnbehov. Hun lærte også mye om hva som skulle til for å klare å falle til ro innen riktig klokkeslett. Enda prosjektet har avsluttet fortsetter hun med ny vane.

Sukker og koffein
Erling jobbet mye med samme problemstilling, men fokuserte mer på det å komme seg opp om morgenen. Hans største oppdagelse var hvordan inntaket av sukker og koffein påvirket dette. «Jeg passer nå bedre på hvor mye sukker og koffein jeg får i meg i løpet av dagen». «Prosjektet gikk helt greit for min del. Noen morgener er nok bedre enn andre» forteller Erling.
Charlotte ville sette mer grenser for seg selv. «Jeg vil ikke si ja bare for å gjøre andre fornøyd. Jeg vil tenke litt mer på meg selv». Det har gått ganske bra og hun lært seg å prioritere bedre. «Men jeg har fortsatt en jobb å gjøre». «Det jeg har blitt flinkere på er å tenke litt mer over ting før jeg svarer», reflekterer Charlotte. «Jeg må bli flinkere til å si nei når andre har forventinger til meg som jeg ikke ønsker å innfri. Som for eksempel drikkepress. Det er viktig for meg fremover», poengterer hun.

Bruke teori i praksis
For læreren på linja Psykologi og egenutvikling er dette en måte å bruke teori i praksis. Etter å ha vært gjennom flere tema ble elevene utfordret til å bruke teoriene på sin egen atferd. De skulle anvende psykologiske prinsipper i sitt eget liv. «Det er viktig å reflektere. Her er det ingenting som er rett og galt», smiler Elin. Hun har gitt god veiledning underveis og flere jobber med prosjektet ut skoleåret.
