fbpx Skip to content

Nyttige fototips fra Fotolinja på Jæren folkehøgskule

Bak et hvert vakkert bilde står det en fotograf som vet hva de driver med. Fotolinja vår, Fotosafari bruker hele skoleåret til å jakte på flotte motiv. Men før en klarer å ta de virkelig flotte bildene må det en del teori på plass. Ikke minst trening. Vi spurte elevene hva de hadde lært og her har de samlet 10 gode tips til å ta gode bilder. 

1. Møt motivet på samme høyde:

Da får man et bedre utsnitt av motivet. Bakgrunnen og forgrunnen blir også blurret ut når man kommer seg ned på bakkenivå og dette gjør at bildet blir mer ryddig, og at motivet trer bedre fram.

Foto: Benjamin Grimsby, Line Hatland Nilsen og Stig Frode Olsen

2. Det enkle er ofte det beste

Prøv å komponer bildet slik at ting som ikke tilfører bildet noe, uteblir fra bildet. Et enkelt bilde med få elementer er ofte et veldig bra bilde.

Foto: Benjamin Grimsby

3. Vær litt på kanten

Prøv å plasser motivet i et av bildets gylne snitt, altså litt i utkanten av bildet. Dette skaper bedre dynamikk i bildet og mer rom for motivet. Men samtidig skal ikke alle regler følges til punkt og prikke. Et motiv plassert i midten av bildet kan være rett av og til.

Foto: Benjamin Grimsby og Stig Frode Olsen

4. Kom deg opp om morgenen

De beste bildene blir som regel tatt når lyset er på sitt beste, altså tidlig om morgenen og sent på kvelden. Ofte kan den tiden rett før soloppgang også gi mye blinkskudd da man får en nydelig stemning og soft lys.

Foto: Benjamin Grimsby og Ida Vernholt

5. Juster lukkertiden

Skal en fotografere dyr eller mennesker er det viktig med stor blenderåpning og rask lukkertid. Da trenger du et høyt tall på lukkertiden. Da får du evnen til å fryse bevegelse. Bevegelse i bildet gjør det mer interessant og levende.

Foto: Josue Gjerdingen, Håkon Sandmo Karlsen og Benjamin Grimsby

6. Variasjon

Et bildegalleri blir mer spennende og variert. Veksle mellom nærbilder av den utvalgte fotomodellen, og bilder som viser mer av omgivelsene.

Foto: Evelyn Brunvoll

7. Avtonet gråfilter

Opplever du ofte at himmelen blir for lys og motivet ellers blir for mørkt? Vi fotografer har våre triks. Et avtonet gråfilter vil sørge for riktig eksponering av hele bildeflaten. Her gir lav isoverdi kombinert med liten blenderåpning og lang lukkertid en softet look av vannets bevegelser.  Her er det viktig å fokusere på en av steinene som ikke blir overskyllet av bølger.

Foto: Stig Frode Olsen

8. De magiske stjernebildene

For å ta de magiske stjernebildene trenger du fire ting:

1. Relativ høy iso. Det er ofte en egen knapp på kamerahuset hvor du kan stille ISO fra 100-16500. Prøv deg frem til du finner den som gir best bilde.

2. Stor blenderåpning, som betyr at du slipper inn mest mulig lys. For eksempel F:1.8. ulike objektiv gir ulike muligheter for blenderåpning. Har du objektiv med mye zoom 50-350mm er ofte det største blenderåpningen på F:4. skal du opp i 1.4-1.8 bør en investere i fast objektiv som 50mm.

3. Relativ lang lukkertid, dersom du vil unngå at stjernene skal bli som lange streker. Da får kamera tid til å male bildet med mer lys enn ved kort lukkertid. Her er det også viktig å prøve seg frem. det handler om en perfekt balanse mellom ISo, Blenderåpning og lukkertid.

4 Stativ som holder kamera stødig. Det er alfa-omega ved fotografering i mørket. Lang lukkertid og bevegelse gir bilder med lite fokus.

Foto: Stig Frode Olsen

9. Forutse motivets bevegelse

Når du skal få de virkelig flotte naturbildene er evnen til å forutse dyrets atferd viktig. Du kan ikke begynne å stille inn kameraet mens geparden setter opp farten, eller tigeren hveser til nærmeste jeep. Ha rask lukkertid og stor blenderåpning og hold fokuset på dyret, så kan du få tøffe og skarpe bilder av dyr i fart.

Foto: Ida Vernholt

10. Øvelse gjør mester

Prøv ulike lokasjon, motiv og øv mye før du drar på de virkelig store og mer kostbare safari-turene. Prøv:

 1. Ta nærbilder av tøffe vinkler du finner i byen, eller ute i naturen
 2. Lek med ulikt lys
 3. Ta portrettbilder av familie eller gode venner
 4. Ta bilder av dyr som beiter ute
 5. Ta bilder av mer enn ett barn ( klarer du det, så klarer du dyrene på savannen 😉
 6. Ta abstrakte bilder og lek med zoom
 7. Ta bilder om morgenen
 8. Ta bilder av kveld/natt
 9. Ta landskapsbilder
 10. Øv på ulike innstillinger på kamera. Til mer du leker med dem til bedre blir du å stille inn raskt etter lysforholdene.

Fotosafari er fotolinja vår. Iløpet av skoleåret jobber de med kamera, ulike motiver og bilderedigering. De reiser ut til lokasjon som klassen er interessert i som

 • ekorn-safari i skogen
 • stjernehimmel og bølger på stranda
 • ville ørn og falker fra en kamuflasje
 • På fjell, eller ved vakre fossefall
 • mye mye mer

Klassen blir utfordret med en ukentlig fotokonkurranse der de har et nytt tema hver gang. Alle får være med å vurdere hvilket bilde som skal vinne. Gjennom teori og mye praksis ute med kamera får elevene teste ut nye egenskaper med fantastiske og unike fotomuligheter på studietur. Er du interessert i å lære mer om foto til neste år?

 

Les mer om linja her

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.