Om Jæren

Lokalmiljøet

Rogaland er et fylke med variert og storslått natur. Jæren forbindes kanskje mest med det flate landskapet og de flotte strendene, men Preikestolen ligger ikke langt unna. Vi har også storbyer og et yrende kulturliv!

Klepp

Klepp kommune ligger på Jæren, sør for Stavanger og har over 18.000 innbyggere. Skolen ligger i sentrum av kommunen, som har det meste en trenger av handlesenter og spesialbutikker.

  • Handlesenteret Jærhagen ligger like nedenfor skolen.
  • Der har de også en gratis utendørs skøytebane, så har du skøyter, så ta dem med! 
  • Like ved finner du skatebane og beachvolley/beachfotball -baner.
  • Det er også flere spisesteder, bl.a. McDonalds, Pizzabakeren og flere Kinesiske restauranter like ved skolen! 
  • I tillegg byr kommunen og nærområdene til skolen på en variert og storslått natur. Her kan du velge mellom hav, strender, lynghei og fjellterreng. De flotte strendene er ideelle for deg som liker å surfe eller gå turer i stille eller storm.


Klepp kommune er en jordbruks- og industrikommune med mange gode fritidstilbud, spesielt innen idrett. Sola lufthavn ligger rundt 15 kilometer fra skolen, og Sørlandsbanen går gjennom kommunen. Les mer om hvordan du kommer deg til og fra skolen her.

Skolen ligger ikke langt unna Stavanger, Norges fjerde største by.

 

 

Stavanger

Norges fjerde største by er bare en halvtimes reise unna. Her vil du kunne oppleve et mangfoldig og flerkulturelt tilbud.

Få byer i Norge, og Europa, har så mange restauranter, puber og utelivstilbud samlet på et så lite og tett område som Stavanger sentrum. Lister fra byens skjenkekontroll viser at opp mot 30.000 personer kan få servering samtidig i området rundt Vågen. Byen har også over 40 uteserveringssteder som starter sesongen i mars og holde åpent til ut i oktober.

Offisielt regner vi at det er 25 kulturinstitusjoner i Stavanger,
men i realiteten har vi nok langt flere.

Underholdningstilbudet er stort og bredt i Stavanger. Byen har 
en rekke revygrupper, og det kjøres ofte flere revyer samtidig på byens 5–6 revyscener, i tillegg kommer tilbudene i nabokommunene. Årlig avholdes 1000 konserter bare i Stavanger. Viking stadion har hvert år konserter med de største artistene. Byen har eget symfoniorkester som har markert seg sterkt. Rogaland teater, med sine tre scener og rundt 450 forestillinger årlig, har ikke markert seg noe mindre.

I løpet av et år har Stavanger ca 45 festivaler. De mest kjente 
er Maijazz, Hvitløksfestivalen, Humorfestivalen, Gladmat festivalen, Litteraturfestivalen, Kammermusikkfestivalen og Kapittelfestivalene, som er en hyllest til ytringsfriheten og som setter fokus på utenlandske forfulgte forfattere. Stavanger er også såkalt ”friby” for forfulgte forfattere. I tillegg har vi en av verdens største oljemesser, ONS, The Offshore Nothern Seas Exhibition hvert 
annet år. Dersom du vil ha roligere aktiviteter så har vi gallerier, utstillinger og museer i hopetal.

Bryne

Arne Garborgs hjemkommune Time, ligger sør for Klepp. På Bryne, fem kilometer fra skolen, finner du både kafèer og butikker, bl.a. det store kjøpesenteret M44. Det er godt utvalg i butikker og utesteder. Dessuten ligger det regionale kulturhuset, Storstova, på Bryne. Der er det kino, konserter og andre arrangement. Sørlandsbanen stopper på Bryne stasjon.

Sandnes

Sandnes er en relativ stor by med over 50 000 innbyggere. Med buss tar det bare 15 minutter å reise til Sandnes. Her finner du Norges største handlesenter Kvadrat, samt IKEA, Bohus, Toys’r'us og mye mer.

Sandnes har også et nytt og flott kulturhus, hvor det blir holdt konserter av mange slag. Kulturhuset er for alle, et bruks-hus for de som vil vise ferdigheter, eller de som vil oppleve lokal kultur. Samtidig har huset plass for nasjonal og internasjonal kunst i mange former og formater. Alt dette betyr konserter, teater, ballett, revyer, musikaler osv. 

Byens koselige hovedgate, Langgata er kjent for trivelige butikker, gateliv og som møtested for folk i alle aldre. De moderne kjøpe
sentrene i og utenfor bykjernen gir handleopplevelser i overflod. Byen har også mange utesteder og et godt kinotilbud.

Friluftsliv

Rogaland regnes som landets mest varierte fylke med både flate landskap, sandstrender og høye fjell. Ønsker du å komme opp i skiterreng vinterstid, er Madland og Gilja nærmest. Der pleier det å være snø dersom vinterværet slår til. Skal du være garantert snø, er det bare å ta bussen videre opp i fjellheimen til Hunnedalen. Her spenner du på deg skiene i veikanten og glir inn i et snøkledd landskap. Du kan også enkelt komme inn i mektige fjordlandskap. Høgsfjorden, Frafjord og Lysefjorden er alle mektige fjorder. Enkelte plasser reiser fjellveggene seg nærmere 1000 meter over havet.

Preikestolen og Kjerag er kjente plasser for de som liker seg i høyden.

Sandstrender

Ingen plass i Norge kan oppvise tilsvarende sandstrender som Jæren. Her kan du gå fire-fem mil i nydelig myk sand. Mange mennesker tar teltet med seg og går i dagevis. Fra Jæren folkehøgskule tar det i underkant av en halv time å sykle ut til nærmeste strand.

Regnbu
You must install Adobe Flash to view this content.