fbpx Skip to content

Tema uke: Psykisk helse

«Et folkehøgskoleår handler om å få seg venner en både kan le og gråte med. Venner man kan komme til med kjipe ting», forteller Katrine Bjørnsen ivrig. Hun og resten av Sosialt arbeid har sammen med linja Psykologi og egenutvikling, jobbet med et helt spesielt prosjekt.

” Vi fikk mye mer ansvar enn vi alle forventet. Vi fikk ansvar for å planlegge aktiviteter, delegere ansvar og strukturere uka», legger Simen Topp til. De to klassene skulle sammen sette et viktig tema på agendaen, nemlig psykisk helse. Vi har hatt tema-uke på Jæren folkehøgskole.

Tema uke: Psykisk helse

” Målet med uka er å få folk til å åpne seg mer, og skape enda bedre kultur på skolen”, forteller Simen.” Ikke minst bevisstgjøre om at alle har en psykisk helse”, tilfører Katrine.” Alle kan ha tunge stunder iblant og det hjelper å snakke med noen man er trygg på. Gjennom aktiviteter vi har planlagt skal elevene bli klar over hvordan positive opplevelser sammen, påvirker egen psykisk helse«, fortsetter hun. Ikke minst arrangerte de flere gode foredrag som ga nyttig informasjon om temaet.

” Jeg må være ærlig å si at det var krevende å planlegge uka, men sluttproduktet vi fikk, gjorde det virkelig verdt det, smiler Katrine.” Jeg merket det med en gang uka startet at det var god respons fra elevflokken, og at dette var ganske gøy. Vi lærte utrolig mye, og samarbeidet heldigvis med flinke og kreative folk fra linja. Det var full støtte og god veiledning fra lærene underveis. Vi endte opp med en lang liste med forslag til aktiviteter, dette kan vi bruke fremover.

Mobil-fri onsdag

Etter et livlig kick-off fikk elevene et innholdsrikt og variert program for uka. Noe på dagtid, annet på ettermiddag/kveld. De fikk også utdelt sin egen hemmelig venn de kunne varte opp hele uka. Onsdagen ble hele elevkullet utfordret med mobil-fri dag.

«Vi vet jo at mobilen kan være forstyrrende i de fleste sosiale situasjoner. Mobilen kan ofte oppleves som en trygghet og noe å flykte til. Du vil jo holde deg oppdatert», kommenterer Simen som stod bak ideen om mobil-fri onsdag. «Vi ønsket at alle skulle være mer til stede her og nå», tilfører Katrine. 

Etter å ha sett dokumentaren «The social dilemma» i valgfaget dokumentar og diskusjon, var de ikke i tvil om hvor stor påvirkningskraft sosiale medier spiller i livene våre. «Kravet som blir stilt til oss i dag i forhold til utseende, kompetanse og opplevelser er skyhøyt. Det påvirker vår psykiske helse negativt», forteller Simen. «Vi opplevde positiv respons fra de andre elevene, og de aller fleste la bort mobilen denne dagen. Folk samlet seg ute i det fine høstværet og det ble en helt annen stemning i matsalen uten mobiler der», smiler Katrine.

Aktiviteter som løftet uka var mørkegjemsel i skolebygget, kosekveld med isbar, kanonball og et spennende foredrag fra to av elevene som forteller sin historie.

«Det er en uke full av tilbud for hver en smak der helheten blir positiv for alle».

Viktig med åpenhet

«Psykisk helse er et viktig tema å skape åpenhet om for alle, men vi trekker det frem her da mange velger folkehøgskole for å finne ut hvem de er og hvor de vil hen», fortsetter Katrine. «De vil finne ut hva som gir dem motivasjon, om det er surfing, eller maleteknikker. Hva gir akkurat deg livsglede i hverdagen»? Det er utrolig viktig å ta vare på deg selv, men også lære mer om å være et medmenneske og ta vare på de rundt deg.

«Det var spennende å samarbeide med en annen linje. Flere hoder tenker absolutt bedre enn ett. Vi fikk utfordret oss selv og opplevde en bratt læringskurve denne uka», mimrer Simen. «Uka har dytta meg litt utav komfortsonen og da vil du utvikle deg mer som person. «Det er dette jeg liker spesielt godt med folkehøgskole, og linja jeg går på Psykologi og egenutvikling», smiler Simen. 

Budskapet er viktig om du går på folkehøgskole, på jobb, eller lever pensjonisttilværelsen.
Vi spurte elevene etter gode tips som alle kan følge for å styrke egen psykiske helse:
  1. Begrens mobilbruk og vær mer til stede i sosiale settinger.
  2. Lag deg gode søvnrutiner. Vi er alle redd for å gå glipp av ting på kvelden, spesielt på folkehøgskole der det alltid er noe spennende som foregår. Kom deg heller i seng så får du med deg morgendagen og.
  3. Spør mer! Vær nysgjerrig på andre. Det hjelper veldig å ha gode relasjoner i livet når det er noe du strever med.
  4. Vær aktiv. Fysisk aktivitet påvirker psykisk helse. Gå deg en tur, få deg en treningspartner og finn en treningsform som motiverer og som du kan gjennomføre jevnlig.
  5. Ha tro på deg selv! Sett deg noen mål og sett pris på alle de gode dagene. Ikke gi opp.
  6. Ta vare på gode øyeblikk og gjør ting som gjør deg godt.
  7. Se gjerne motivasjonsvideo på Youtube. Ha et åpent sinn. De kan inspirere deg og motivere. Vi har alle ulike ressurser og utgangspunkt. Bruk det du har.

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.