fbpx Skip to content

Lær mer om deg selv på folkehøgskole

«Jeg lærte mye om meg selv av testen. Den la vekt på ting jeg kan være obs på fremover» forteller Alva. Hun og resten av Psykologi og egenutvikling har akkurat gjennomført den anerkjente big five personlighetstesten. Elevene svarte på 250 spørsmål om egen personlighet. En sertifisert psykolog analyserte svarene. Etter en uke fikk de et detaljert skriv om egen personlighet med konkrete råd om hva de kunne jobbe med.

«Jeg lærte at jeg ikke er så planmessig. Enda dette er min personlighet så vil jeg jobbe med det fremover» legger Vegard til. «Planmessighet er nyttig i jobbsammenheng».

Et av årets store høydepunkt

Testen er et av høydepunktene i skoleåret for psykologi elevene. Det er gøy å lære mer om egen personlighet. «Jeg lærte at jeg passer bedre i en jobb hvor dagene ikke er så like» reflekterer Alva. Testen er et godt verktøy for å finne ut hva dine styrker og hva dine svakheter er. Med dette kan du enklere finne ut hvilken jobb du passer til. Det kan også gjøre det lettere å forstå hvorfor du reagerer som du gjør i ulike situasjoner.

«Ifølge testen er jeg ganske nevrotisk. Det er greit å vite da jeg fortere vil oppleve negative følelser enn gjennomsnittet. Kanskje ved å være bevist på dette kan jeg unngå problemer i fremtiden» smiler Vegard. Vi er alle som vi er og er født med ulike personlighetstrekk. Disse må man ofte akseptere og leve med. Finner man styrkene sine kan man bruke disse fremover.

«Jeg fikk også utav testen at jeg ikke skulle legge vekk drømmene mine bare fordi jeg kan ha lite tro på meg selv» forteller Alva.

Mer bevisst på hvem jeg er

Flere fikk opp konflikter mellom to personlighetstrekk «Jeg ble litt mer obs på hva som kan bli utfordrende fremover» sier Live. «Testen viste at jeg hadde en kombinasjon av noe høy nevrotisisme og høy score av planmessighet, som kan resultere i at jeg blir arbeidsnarkoman og perfeksjonistisk». Det kan være nyttig å vite, og du blir mer bevisst hvorfor du er som du er.

Bli godt kjent med de andre

«Jeg kjenner meg selv veldig godt» smiler Live som fikk en del bekreftelser av testen. Det er fint å ha det dokumentert. «Den kan komme til nytte under jobbintervjuer om du har visse ferdigheter å vise frem som er interessante i jobbsammenheng».

Elevene kunne presentere resultatene foran resten av klassen om de selv ville. Det ble en god klassediskusjon. Det er flere som forstod sine medelever litt bedre etter dette. Gjennom et år på folkehøgskole blir en godt kjent. En bor tett sammen, spiser sammen, reiser sammen og lever tett sammen i 9 måneder. Da blir det gøy å se om du klarer å kjenne igjen den andre i testresultatet.

Egenutvikling

Psykologi og egenutvikling jobber også med det å bli trygg foran en forsamling. Det skal gå fra å være skremmende til hverdagslig. Elevene bytter på å holde en kort morgensamling for hverandre hver dag de møtes som linje. «Det er mengde trening som teller», tipser lærer Elin. Man må rett og slett øve på å snakke foran folk for å bli trygg i den settingen.

Klassen har også forsket mye på hva som påvirker humør, nerver og klassemiljø. Fysisk aktivitet er absolutt det som ga mest utslag. En periode startet de hver linjetime med en time fysisk aktivitet. De startet med å svare på et skjema og krysse av for følelse av glede, trøtthet og stressnivå. De svarte på samme skjema etter aktiviteten og så en klar økning på alle faktorer. Til og med følelse av felleskap hadde en klar økning. Dette har resultert i at elevene går tur, spiller ultimate frisbee, har yoga økt eller lignende hver mandag morgen. En god start på hele uka.

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.