fbpx Skip to content

Veganer på Jæren folkehøgskule

Det har vært en stor hummus eksplosjon på skolen dette året, ler Rikke Sjøstrøm. Hun opplever å få være en del av et vegansk miljø her på skolen. «Det er utrolig kjekt å være en hel gjeng av veganere. Det har jeg aldri opplevd før». Det vekker stor nysgjerrighet blant de andre elevene som også vil smake. Rikkes har gjort mnage gode erfaringer som veganer på folkehøgskule.

For 4 år siden tok Rikke valget om å bli veganer på fulltid. Med sin kjærlighet til naturen og med ønske om å bevare den, tok hun valget tidlig i tenårene. «Jeg frykter hvordan verden kan se ut når de neste generasjonene skal leve i den», svarer hun alvorlig. Hun ville redusere eget avtrykk. Det har nå blitt en sterk del av hennes identitet og verdigrunnlag. Det var også en viktig faktor når hun skulle velge folkehøgskole.

Art, design & travel

«Jeg ønsket å velge en linje innenfor et av mine interessefelt, som jeg kunne utvikle videre. Jeg ønsket å ha det gøy, uten press og forventninger om store resultater», forteller hun. Valget falt på Art, design & travel. «Du lærer mye du kan gjøre karriere av, men det er også noe du bare kan drive med fordi du syns det er kjekt. Det er godt å slippe karakterer dette året. Til nå har jeg ikke hatt nok tid til å bare å fokusere på mine kreative prosjekt», forteller hun.

«Det var skolens profil rundt mat som ble en avgjørende faktor når jeg skulle velge skole. Jeg ville ikke gått på en folkehøgskole hvor jeg ikke kunne opprettholdt en vegansk livsstil», innrømmer hun. «Det fungerer heldigvis veldig bra å være veganer på Jæren folkehøgskule. Men med et selvvalgt kosthold som vegansk, må man være fleksibel. Man må være takknemlig at noen vil bruke tiden sin på det», smiler hun. Enda kjøkken disker opp nye retter hver dag, er de også interessert i nye oppskrifter. Rikke og en annen medelev samler derfor inn oppskrifter på veganske retter som de kan bruke. «Kjøkkenet er opptatt av at vi skal få spise akkurat det samme som de andre elevene. Vi føler oss derfor ikke spesialbehandlet her på skolen». «Min absolutte favoritt var en fargerik wok med masse gode grønnsaker».

 

Les mer om maten vi serverer på skolen her.

Livet som veganer

«Som veganer kan du møte fordommer ute i samfunnet, men det har jeg heldigvis ikke gjort. Det begynner å bli mer vanlig nå», smiler Rikke. «Jeg tror det handler mye om hvordan du fremstår ovenfor andre. Det viktigste er å ikke fokusere på hva som er riktig og galt, men gi alle rom til å velge sitt kosthold. Da opplever jeg heller at andre blir interessert, enn kritiske.

Som veganer må man være lite kresen og løsningsorientert. Det har hendt at jeg bare har bestilt kun sideretter på restaurant hvis de ikke tilbyr veganske alternativ. Reiser jeg på besøk til venner tar jeg gjerne med mat jeg kan spise.

Livet på Jæren er veldig hyggelig. Det er mye mer fokus på relasjoner enn jeg trodde, og jeg har møtt mennesker jeg vil ha med meg resten av livet. Jeg har fått mye tid til kreativt arbeid og jeg har fått utforske den vakre naturen i Rogaland. 

Rikkes tips til deg som vurderer en vegansk livsstil

  1. Ikke vær for streng med deg selv.
  2. Ta det gjerne gradvis. Begynn som vegetarianer og spis egg og melk før en tar steget videre. Dersom det blir litt vanskelig i starten, kan man lett minne seg selv på hvorfor man har tatt valget om å endre kostholdet.
  3. Vær bevisst på egen motivasjon og hvorfor du tar dette valget.
  4. Ta gradvis inn nye ting og utvid repertoaret av råvarer og ingredienser.
  5. Plukk råvarer fra planteriket. Selv spiser jeg mye grove kornprodukter, havregryn, nøtter og frø. Også linser, bønner, belgfrukter og masse grønnsaker og frukt. Det er viktig å tenke på at man skal få i seg nok næring.
  6. Bruk tid på å lese i oppskrifter og få informasjon hva veganere spiser.
  7. De samme ingrediensene kan brukes på mange ulike måter. Med for eksempel en mandel kan du lage både nøttesmør, kakebunn og ha det som topping på en grønnsaksgrateng for å få litt crunsj.
  8. Bruk masse godt krydder som du liker. Jeg bruker mye spisskummin, paprikakrydder, salt, pepper, chili og hvitløk
  9. Les gjerne flere gode tips og oppskrifter på vegtarbloggen, minimalistbaker eller Oh she glows.
  10. Ikke tenk for komplisert og husk å ha det gøy med mat!

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler). Les om hvilke cookies vi bruker her. Når du besøker og bruker denne nettsiden, samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler.